Suomi Svenska Русский English Nederlands Francais Deutsch Chinese 中文 Ελληνικά In italiano En español Poland ?

Creative Commons License
Tämän teoksen teksti­sisällön käyttö­oikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epä­kaupallinen-Tarttuva 3.0 -lisenssi. Lisätiedot täältä.

Avaruus » Komeetat

Komeetat

Kohoutek-komeetta - Kuva: NASA (PD)
Käännetty versio

Kolmiulotteisesti laajenevat komeetat työntyvät välillä poispäin kolmiulotteisesti laajenevasta auringosta nopeammin, kuin auringon pinta työntyy komeettojen perässä. Välillä auringon pinta tavoittaa komeettoja,
jolloin komeetat lähestyvät aurinkoa liikkumatta sitä kohti.

Kun auringon pinta tavoittaa komeettaa, kulkee osa auringosta avautuvasta energiasta hiukkasina komeetan atomien ytimien välissä komeetan läpi. Auringosta avautuvat hiukkaset hankautuvat komeetan atomien ytimistä avautuviin energia-aaltoihin. Näin komeetan läpi menevät hiukkaset palavat eli räjähtävät energiaa koko ajan enemmän ja enemmän. Nyt ne vuorovaikuttavat enemmän komeetan toisen puolen atomien ytimien kanssa kuin aurinkoa kohti olevan puolen atomien kanssa.

Näin komeetan liikerata taipuu auringon ympäri, koska komeetan toisen puolen atomit tönivät toisiaan nopeammin poispäin toisistaan kuin auringon puoleiset komeetan atomit tönivät. Kierähdettyään auringon ympäri, on komeetta "latautunut" auringosta avautuvalla energialla niin, että auringosta tulevat hiukkaset "palavat loppuun" komeetan sisällä.

Ne siirtävät kaiken liike-energiansa komeettaan. Nyt komeetta alkaa työntyä poispäin auringosta nopeammin, kuin auringon pinta työntyy komeetan perässä, ja niin edelleen. Tietysti Auringon ja komeetan kokonaisuudessakin pitää koko ajan ottaa huomioon Aurinkokuntaan kohdistuva ulkoinen paine.

Lue myös aiheeseen liittyvä uutinen.
Vanha versio

Kolmiulotteisesti laajenevat komeetat työntyvät välillä poispäin kolmiulotteisesti laajenevasta auringosta nopeammin, kuin auringon pinta työntyy komeettojen perässä. Välillä auringon pinta tavoittaa komeettoja, jolloin komeetat lähestyvät aurinkoa liikkumatta sitä kohti.

Kun auringon pinta tavoittaa komeettaa, kulkee osa auringosta avautuvasta energiasta hiukkasina komeetan atomien ytimien välissä komeetan läpi. Auringosta avautuvat hiukkaset hankautuvat komeetan atomien ytimistä avautuviin energia-aaltoihin, ja näin komeetan läpi menevät hiukkaset palavat eli räjähtävät energiaa koko ajan enemmän ja enemmän, jolloin ne vuorovaikuttavat enemmän komeetan toisen puolen atomien ytimien kanssa kuin aurinkoa kohti olevan puolen atomien kanssa.

Näin komeetan liikerata taipuu auringon ympäri, koska komeetan toisen puolen atomit tönivät toisiaan nopeammin poispäin toisistaan kuin auringon puoleiset komeetan atomit tönivät ja kierähdettyään auringon ympäri, on komeetta "latautunut" auringosta avautuvalla energialla niin, että auringosta tulevat hiukkaset "palavat loppuun" ennen komeetan puoliväliä ja siirtävät näin kaiken liike-energiansa komeettaan, joka siksi alkaa työntyä poispäin auringosta nopeammin, kuin auringon pinta työntyy komeetan perässä, ja niin edelleen. Tietysti komeetan ja auringon kokonaisuudessa pitää koko ajan ottaa huomioon se, että molemmat laajenevat kolmiulotteisesti ja työntyvät poispäin galaksin keskustasta niin, että molempiin kohdistuu aurinkokunnan ulkopuolelta tulevien energia-aaltojen aiheuttama paine. Lue myös aiheeseen liittyvä uutinen.

Tämä ilmiö liittyy oleellisesti elektronien vajeeseen ja ylimäärään.


ENNUSTUS

Jos komeetan läpi porataan reikä ja reikään pudotetaan kappale, ei tuo kappale koskaan "putoa" komeetan keskustaan, vaikka lähestyykin sitä koko ajan, koska tuo reikään pudotettu kappale työntyy poispäin komeetan keskustasta, mutta hitaammin kuin komeetan pinta. Komeetta ja reikään pudotettu kappale siis laajenenevat kolmiulotteisesti ja näin reikään pudotettu kappale lähestyy komeetan keskustaa, vaikka ei liiku kohti komeetan keskustaa.

Savor

:);):)