Suomi Svenska Русский English Nederlands Francais Deutsch Chinese 中文 Ελληνικά In italiano En español Poland ?

Creative Commons License
Tämän teoksen teksti­sisällön käyttö­oikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epä­kaupallinen-Tarttuva 3.0 -lisenssi. Lisätiedot täältä.

Avaruus » Mustat aukot

Mustat aukot

Kuva: NASA (PD)
Käännetty versio

VUOROVAIKUTUS/MUSTAT AUKOT


Miten taivaankappaleet vuorovaikuttavat toistensa kanssa?

Ne avautuvat energia-aaltoja, joilla ne vuorovaikuttavat toistensa kanssa.

Mitä vähemmän kappaleella on ulkopintaa, sitä vähemmän se vuorovaikuttaa toisten kappaleiden kanssa. Toki energian tiheyskin vaikuttaa.

Energiakeskittymässä voi olla hyvinkin paljon energiaa, vaikka sillä olisi vähän ulkopintaa suhteessa muihin taivaankappaleisiin.

Mitä tiheämmin energia taivaankappaleessa on, sitä vähemmän sillä on ulkopintaa suhteessa energian määrään.

Mitä vähemmän ulkopintaa, sitä hitaammin kappaleesta avautuu energiaa pois päin ja sitä vähemmän se vuorovaikuttaa muiden taivaan kappaleiden kanssa.

Mitä tiheämmin kappaleen energia on, sitä tehokkaammin se pysäyttää itseensä esim. tähdistä tulevia neutriinoja ja sitä vähemmän kappaleen suunnasta tulee pois päin neutriinoja.

Mustan aukon suunnasta ei tule tähtien neutriinoja, sillä ne pysähtyvät mustaan aukkoon.

Mustaa aukkoa kohti kuitenkin liikkuu koko ajan neutriinoja, jotka laajenevat ja avautuvat energia-aaltoja, siirtäen niillä liike-energiaansa taivaankappaleisiin.

Mustan aukon lähellä liikkuviin kappaleisiin tulee enemmän neutriinoja siltä puolelta joka on poispäin mustasta aukosta. Näin mustan aukon ympärillä on tietty ulkoinen paine.

Mitä lähempänä mustaa aukkoa on, sitä vähemmän mustan aukon takaa sivuilta tulee energiakimppuja ja sitä isompi ulkoinen paine.


Kun ymmärtää että kaikki energiakeskittymät laajenevat ja avautuvat energia-aaltoja, joilla on laajenevien energiakeskittymien luonne jne. ymmärtää ettei musta aukkokaan vedä muita kappaleita puoleensa. Se ahmii muut, sillä se laajenee ja tönii lähellä olevia kappaleita pois päin itsestään hitaammin kuin kappaleet ja se itse laajenevat.

Tosin jotkut mustat aukot ovat ikäänkuin dieetillä. Ne tönivät lähellä olevaa kaasua itsestään pois päin nopeammin kuin laajenevat.

Joku saattaa ihmetellä miksi musta aukko lopulta alkaa hylkimään itseään lähestyvää kappaletta nopeammin mitä musta aukko ja kappale laajenevat. Se perustuu siihen, että vaikka laajeneva musta aukko avautuukin hitaasti energiaansa, on näissä tiheissä energia-aalloissa suurienergisiä hiukkasia jotka myös siirtävät itsestään avautuvilla energia-aalloilla liike-energiaansa muiden taivaankappaleiden laajeneviin atomien ytimiin.

Näitä suurienergisiä hiukkasia nykyinen fysiikka ei ymmärrä. Ajatukseni mukaan kyseisten suurienergisten hiukkasten vauhti on kiihtynyt juuri sen takia että nekin laajenevat ja avautuvat energia- aaltoja joilla ne saavat edellä menevien suurienergisten hiukkasten vauhdin kiihtymään koko ajan.

Niiden vauhti kiihtyy hitaammin kuin fotonien. Vastaavasti niiden vauhti hidastuu hitaammin kuin fotonien silloin, kun ne liikkuvat esim. Aurinkoa kohti. Laivan vauhti kiihtyy hitaammin kuin veneen. laivan vauhti myös hidastuu hitaammin kuin veneen.

Nyt on helppo ymmärtää, miten laajenevasta mustasta aukosta pois päin työntyvä laajeneva tähti räjähtää paljon energiaansa kohti mustaa aukkoa. Laajenevasta mustasta aukosta avautuvat laajenevat energiakimput saavat tähden laajenevat atomit räjähtämään normaalia nopeammin. Syntyy illuusio siitä, että musta aukko muka imee jollakin vetovoimallaan tähdestä tähden massaa itseään kohti.

Oikeasti, mustasta aukosta tuleva energia saa laajenevan tähden räjähtämään energiaansa normaalia voimakkaammin. Tällä mustaa aukkoa kohti räjähtävällä energialla se työntyy kaarevalla radalla poispäin
laajenevasta mustasta aukosta.





Vanha versio

Ajatukseni mukaan galaksien keskustojen jättimäiset mustat aukot ovat siis peräisin todella suuresta energiakeskittymästä, jossa on paljon enemmän energiaa kuin näkyvässä maailmankaikkeudessa yhteensä, ja tuo ehkäpä astetta isomman aineen kokoluokan energiakeskittymä on todella kaukana näkyvän maailmankaikkeuden ulkopuolella. Sen voidaan ajatella olevan vaikkapa astetta isomman aineen kokoluokan tähti, jonka sisältä noin 13,7 miljardia vuotta sitten humahtivat näkyvänkin maailmankaikkeuden galaksien keskustojen jättimäiset mustat aukot eli ehkäpä astetta isomman aineen kokoluokan fotonit, jotka ovat laajentuneet matkan aikana kolmiulotteisesti ja avautuen energia-aaltoja, joilla on meidän aineemme kokoluokan atomiluonnne. Näin selittyvät uudet tähdet galaksien keskustojen jättimäisten mustien aukkojen lähellä.

Aukon syntymä

Nykyinen fysiikkahan on selvittänyt, että tähtien supernovaräjähdyksissä voi syntyä mustia aukkoja, jos räjähtävä tähti on tarpeeksi iso. Ajatukseni mukaan supernovaräjähdyksessä jo ennestäänkin koko ajan kolmiulotteisesti räjähtävän tähden laajeneminen kiihtyy meille havaittavaksi laajenemiseksi, ja näin tähden keskustaan syntyy entistä kovempi paine, joka pusertaa tähden keskustan atomit yhdeksi isoksi energiakeskittymäksi eli mustaksi aukoksi, jonka energia on suhteellisesti niin pienellä alueella, että siinä olevalla energialla on suhteellisesti erittäin vähän "pintaa" suhteessa energian määrään. Siksi tuosta keskittymästä ei avaudu läheskään niin paljon energiaa ulospäin kuin silloin, kun sama energia oli tähden sisällä.

Samalla tavalla, kuin esimerkiksi silloin, kun sinä käperryt tiheämpään eli sikiöasentoon, myös musta aukko laajenee kolmiulotteisesti hitaammin kuin tähdet, ja siksi ne säilyttävät kokonsa suhteessa tähtiin. Mustan aukon "pinta" siis työntyy hitaammin poispäin mustan aukon keskustasta, ja samalla mustasta aukosta myös avautuu harvemmin energia-aaltoja, joissa tosin on paljon energisempiä energiakimppuja kuin tähdistä avautuvissa energia-aalloissa.

Valon taipuminen aukkoa kohti

Nyt mustasta aukosta avautuvat energiset energiakimput eivät itse laajene ja avaudu energia-aaltoja niin nopeasti, kuin tähdistä avautuvat fotonit avautuvat energia-aaltoja, ja näin mustan aukon ohi menevät fotonit eivät vuorovaikuta niin paljon mustasta aukosta avautuvien energisten energiakimppujen kanssa. Mustaa aukkoa kohti tulee vanhoja fotoneita joka suunnasta ja niistä avautuvat energia-aallot saavat mustan aukon ohi menevät fotonit räjähtämään energiaansa pois päin mustasta aukosta. Taipuessaan mustaa aukkoa kohti, fotonit osuvat lopulta johonkin mustasta aukosta avautuvaan energiseen energiakimppuun, "palavat loppuun" ja tempautuvat tuon energiakimpun mukana poispäin mustasta aukosta. Oheisessa videopätkässä havainnollistan tuota valon käyttäytymistä mustan aukon läheisyydessä.

Koko ajan tähdistä syntyneet mustat aukot ja tähdet myös työntyvät poispäin galaksin keskustasta, laajentuen kolmiulotteisesti ja avautuen energia-aaltoina, joilla on vielä pienempien kolmiulotteisesti laajenevien energiakeskittymien luonne.

Repeytyvä massa

Avaruudessa havaitaan kohteita, joissa tähti kiertää kohdetta, jonka oletetaan olevan musta aukko, joka näyttäisi repivän tähdestä massaa vetovoimallaan. Ajatukseni mukaan kysessä on vain illuusio vetävästä voimasta, koska mustasta aukosta avautuu niin tiheitä energia-aaltoja, että ne saavat tähden mustan aukon puoleisen sivun räjähtämään/laajenemaan kolmiulotteisesti niin paljon, että tähdestä työntyy massaa/energiaa kohti mustaa aukkoa, ja tällä energialla itse tähti työntyy poispäin mustasta aukosta samassa suhteessa, kuin aukko ja tähti laajenevat. Vastaava ilmiö tapahtuu myös kahden eri massaisen tähden tapauksessa.

Ahmatit ja laihduttajat

Tutkijoita hämmästyttävät myös mustien aukkojen "ruokailutottumukset"; Eräät mustat aukot ahmivat kaasua ympäristöstään, ja toiset noudattavat "dieettiä". Tämänhän ajatukseni pystyy selittämään niin, että mustista aukoista avautuu erilaisia energia-aaltoja, ja lopputulos riippuu siitä, miten nämä mustasta aukosta avautuvat energia-aallot vuorovaikuttavat kaasumolekyylien kanssa; Joidenkin kolmiulotteisesti laajenevien mustien aukkojen avautuvat energia-aallot siirtävät liike-energiaansa ympärillä olevaan kaasun, ja joidenkin mustien aukkojen energia-aallot puolestaan eivät siirrä yhtä paljon, jolloin kaasu lähestyy mustaa aukkoa liikkumatta sitä kohti.

Savor

:);):)