Suomi Svenska Русский English Nederlands Francais Deutsch Chinese 中文 Ελληνικά In italiano En español Poland ?

Creative Commons License
Tämän teoksen teksti­sisällön käyttö­oikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epä­kaupallinen-Tarttuva 3.0 -lisenssi. Lisätiedot täältä.

!!!38!!! » Oleellista ymmärtää

Oleellista ymmärtää

Miksi erilaiset aineet laajenevat samaa vauhtia?

Atomin ydin koostuu erillisistä kolmiulotteisesti laajenevista hiukkasista jotka avautuvat energia-aaltoja. Myös nämä koostuvat erillisistä kolmiulotteisesti laajenevista hiukkasista jne.

Atomeista avautuvat energia-aallot pääsevät tiettyyn syvyyteen kohti viereisen atomin ydintä. Jossakin vaiheessa ne kohtaavat niin tiheää vastaan tulevaa energiaa, että ne palavat ”loppuun” ja tempautuvat poispäin atomin ytimestä.

Atomipommissa atomin ydintä kohti menevä laajeneva hiukkanen pääsee ytimessä olevien erillisten hiukkasten väliselle alueelle. Nyt se itse alkaa räjähtämään normaalia paljon voimakkaammin, koska siihen tulee useasta eri suunnasta tiheää energiaa. Se saa sen räjähtämään paljon energiaa kohti atomin ytimen erillisiä hiukkasia. Tämä energia saa erilliset hiukkaset räjähtämään paljon energiaansa kohti atomin keskustaa. Tällä energialla ainakin kaksi erillistä räjähtävää hiukkasta sinkoutuu viereisien atomien ytimiin. Seuraa ketjureaktio. Sinä tiedät.

Atomien ytimissä on koko ajan paine joka purkautuu niin että atomi räjähtää eli laajenee koko ajan. Atomipommissa tuo laajeneminen kiihtyy hetkellisesti.

Atomien ytimiä kohti tulee niin tiheää energiaa, että se pääsee atomin ytimen erillisten laajenevien hiukkasten väliselle alueelle.

Pääseekö tästä räjähtävästä hiukkasesta avautuva energia protonien ja neutronien erillisten hiukkasten väliselle alueelle?

( Protonit ja neutronit ovat samanlaisia kolmiulotteisesti laajenevia hiukkasia, jotka avautuvat energia-aaltoja. Protonit ja neutronit koostuvat erillisistä laajenevista hiukkasista, jotka myös avautuvat energia-aaltoja.)

Atomipommissa atomin ytimeen tulee niin tiheää energiaa että se pääsee paljon normaalia pidemmälle ennen kuin palaa ”loppuun” ja tempautuu poispäin atomin ytimestä.

Vaikka atomin ydintä kohti ei tulisi energiaa, niin silti se jatkaisi laajenemistaan.

On olemassa tietty piste minne edes atomipommissa ei pääse energiaa ulkoapäin.

Silti esim. kvarkit jatkavat laajenemistaan ja avautumista energia-aaltoina. Näillä laajenevat kvarkit saavat toisensa räjähtämään koko ajan enemmän ja enemmän energiaansa toisiaan kohti.

Mitä enemmän atomin ytimessä on ns. protoneja ja neutroneja, sitä enemmän ne saavat toisensa räjähtämään energiaa poispäin atomin ytimestä. Sitä tiheämpiä energia-aaltoja atomin ytimestä avautuu. Sitä enemmän ns. elektroneja havaitaan.

Raskaden aineiden atomit räjähtävät enemmän energiaansa poispäin atomin ytimestä. Ne jatkavat räjähtämistään koko ajan nopeammin ja sen takia niillä havaitaan koko ajan enemmän ns. elektroneja kuin kevyen aineen atomeilla.

Raskaan aineen atomit siis palavat energiaansa nopeammin ja sen takia raskaiden aineiden tilavuus säilyy suhteellisesti samana kuin kevyiden aineiden. Sen takia niillä myös havaitaan koko ajan suht saman verran ns. elektroneja suhteellisesti yhtä kaukana laajenevasta atomin ytimestä.

Onesimple

:);):)