Suomi Svenska Русский English Nederlands Francais Deutsch Chinese 中文 Ελληνικά In italiano En español Poland ?

Creative Commons License
Tämän teoksen teksti­sisällön käyttö­oikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epä­kaupallinen-Tarttuva 3.0 -lisenssi. Lisätiedot täältä.

Ilmasto » Kosminen

Kosminen

Tanskalainen tiedemies Henrik Svensmark esitti jo 1996 että kosminen säteily muokkaa maapallon ilmastoa.

Lainaus sivulta www.astronetti.com/tahtitieto/aurinko.htm:

Vaikuttaako Aurinko maapallon ilmastoon?

Tanskalainen tiedemies Henrik Svensmark on esittänyt teorian, jonka mukaan Aurinko vaikuttaa epäsuorasti Maan ilmastoon ja sen lämpiämiseen. Svensmarkin tutkimusten mukaan Auringon säteilyn lisääntyessä kosmisen säteilyn määrä vähenee, mistä seuraa puolestaan pilvisyyden väheneminen, koska kosminen säteily vaikuttaa ilmakehän ns. aerosoleihin, jotka puolestaan vaikuttavat pilvien tiivistymiseen.

Pilvet ovat tärkeä tekijä Maan lämmönsäätelyssä, koska ne heijastavat osan Auringon lämpösäteilystä takaisin avaruuteen. Silloin kun pilvisyys on vähäistä, Auringon säteily pääsee esteettä maahan saakka ja erityisesti alailmakehä lämpenee.

Koko viime vuosisadan aikana maapallon ilmasto lämpeni 0.8°C. On huomionarvoista, että myös Auringon säteily on lisääntynyt lähes yhtäjaksoisesti koko 1900-luvun ajan, ainoastaan vuosisadan puolivälissä säteilyn määrä hieman taantui. Ilmaston voimakkain lämpeneminen tapahtui 1980- ja 1990-luvuilla. Myös Auringon magneettikentän voimakkuuden kaksinkertaistumisesta 40% tapahtui viime vuosisadan loppupuolella.

Tutkimuksissa on myöskin ilmennyt, että yläilmakehä ei ole lämmennyt juuri lainkaan kuten pitäisi tapahtua kasvihuoneteorian mukaan.

Auringossa ei ollut 1600-luvun loppupuolella juuri lainkaan pilkkuja (ns. Maunderin minimi). Tuohon aikaan ajoittuu myös "pikkujääkausi", jolloin pohjoisen lauhkean vyöhykkeen ilmasto viileni 1-2°C. Kesät olivat viileitä ja talvet ankaria, mm. Lontoon Thames-joki jäätyi useina talvina peräkkäin, mikä on erittäin harvinaista.

Svensmarkin ja kummppaneiden tutkimuksissa ei kuitenkaan täysin olla tyrmätty kasvihuonekaasujen vaikutusta. Suurin ongelma lieneekin siinä, että ainakaan aikaisemmissa ilmastoennusteissa ei olla otettu Auringon vaikutusta huomioon, mikä epätarkentaan ennusteita. Oman ongelmansa puolestaan aiheuttaa Auringon käyttäytymisen ennustaminen.
Arvaan, että kosminen säteily saa aikaan pilviä samalla periaatteella kuin kylmäfuusio toimii.

Onesimple

:);):)

Tämä sivu kaipaa muokkaamista englannin kieliselle sivulle.