onesimpleprinciple.com Forum Index onesimpleprinciple.com
Keskustelua sivustoon liittyen / Discussion related to onesimpleprinciple.com
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Kiitos hienoista hetkistä Matti

 
Post new topic   Reply to topic    onesimpleprinciple.com Forum Index -> Savolainen ajatus
View previous topic :: View next topic  
Author Message
SavorJoined: 02 Jan 2007
Posts: 2246

PostPosted: 05.02.2019 2:28    Post subject: Kiitos hienoista hetkistä Matti Reply with quote

Matti Nykänen oli parhaimmillaan täysin ylivoimainen mäkihyppääjä ja antoi meille suomalaisille todella paljon hienoja hetkiä.

Kiitos niistä hetkistä Matti

.


Matti Nykäsen joukkuekaveri muistaa pysäyttävät sanat 30 vuoden takaa: "Tuskin elämäni tulee niin paljon kantamaan kuin on metrejä tehty mäessä"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/matti-nykasen-joukkuekaveri-muistaa-pysayttavat-sanat-30-vuoden-takaa-tuskin-elamani-tulee-niin-paljon-kantamaan-kuin-on-metreja-tehty-maessa/7268770#gs.Bysr9jZj

"Omalla mäkiurallaan Ylipulli oli pari–kolme vuotta Nykäsen kanssa erityisen läheisissä tekemisissä: toimi hänen huonekaverinaan, harjoitteli paljon hänen kanssaan kahdestaan, ja kaksikko myös kommentoi toistensa suorituksia usein.

– Kun tulin maajoukkueeseen uutena hyppääjänä, taustalla oli jonkin verran skismaa ja jopa siltojen polttelua muihin hyppääjiin. Se saattoi tehdä minun ja Matin välisen yhteyden vain tiiviimmäksi.

Ylipullille on jäänyt erityisesti mieleen Nykäsen alkukausi 1987–88 ennen Calgaryn olympialaisia, joista Nykänen tyhjensi potin kolmella kullalla.

– Tapa, jolla hän valmistautui ja sen toteutti, oli niin säntillistä. Elämä sykki. Siihen intohimoon ja iloon oli helppo liittyä.

Maailmancup-kauden avanneissa Kanadan Thunder Bayn kisoissa Nykäsen voittomarginaali oli yli 23 pistettä. Japanin Sapporossa joulukuussa Nykänen päihitti toiseksi tulleen Tshekkoslovakian Jiri Parman peräti 39,3 pinnalla.

Juuri Sapporossa Nykäsen ylivoimaisuus konkretisoitui Ylipullille. Tarina vaatii tosin aavistuksen taustoitusta.

– Se oli sitä maailmanaikaa, kun ei ollut painoindeksisääntöä. Suomen valmennuslinjakin lähti siitä, että voimataso on toki oltava, mutta painon pitää olla mahdollisimman alhaalla. Rasvaprosenttia seurattiin joka leirillä.

Ylipulli myös muistaa tv:stä Popsi-nakkien mainoksen, jonka loppuslogan kuului: "Montako söit?"

– Joku totesi, että yhdeksän. Siitä tuli lentävä lause meidän hyppääjien keskenkin. Ja Sapporossa aloitettiin virallisilla harjoituksilla vuoden 1972 olympiamäkenä aiemmin toimineessa pikkumäessä.

Tuohon aikaan maat hyppäsivät harjoituksissa aakkosjärjestyksessä: ensin Austria eli Itävalta, sitten Canada ja sen jälkeen Finland. Nykänen oli heittänyt Ylipullille ennen hyppyvuoroaan, että "eiköhän lasketa parrua", eli puomia.

– Sanoin, että voi sitä ehkä yhdellä–kahdella. Matti ei kovin paljon kieliä puhunut, ja japanilainen lähettäjä kysyi, että monta. Matti oli sormilla näyttänyt, että yhdeksän. Mietin, että nytkö hän vie tämän Popsi-mainoksen käyttöön.

16.1.5406755
Matti Nykänen mäessä kaudella 1987–1988.

Ylipulli kauhistui.

– Tiesin heti, että nämä viralliset harjoitukset tulevat menemään ainakin tämän kierroksen osalta ihan pommiin, koska japanilainen lähettäjä otti sen tosissaan. Parrua lähdettiin raahaamaan pienessä mäessä yhdeksän metriä alas. Näytti, että lähes linkannotkosta otetaan vauhtia.

– Siellä tornissa oli 50 maailmancupin hyppääjää, ja kaikki olivat nauliintuneita, kun Matti lähti liukuun. Sen aikana lähti tulemaan arvauksia, kuinka paljon menee. Siellä jopa buuattiin ajatukselle, kun kaikki kuulivat, että nyt se on pudonnut yhdeksän pykälää. Että miksi virallinen järjestäjä edes suostuu tällaiseen, tämähän menee vitsiksi.

Arvauksia lenteli. 52 metriä, sanoi joku – 57 metriä, heitti toinen.

– Muistaakseni pisin arvaus oli 65 metriä. Kyllä väki aika lailla hiljeni ja jäin itsekin nauliintuneena katsomaan, miten tuolla vauhdilla voi hypätä.

Nykänen lähti vauhtiin. Hän lähestyi hyppyrinkeulaa, ja...

– Se lähti niin nappiin, niin nappiin. Tuli sellainen pieni, pieni vastaväre vielä. Hän sivusi mäkiennätystä: 96 metriä. Kyllä siellä oli hiljaista porukkaa. Sen kierroksen seuraavaksi pisin hyppy oli 77 metriä. Itse hyppäsin muistaakseni 74 metriä, ja se oli sen harjoituskierroksen viidenneksi pisin hyppy, Ylipulli kuvaa.

– Se Matin musertava ylivoima alkukautena 87–88 oli jotain aivan järisyttävää.

Eivätkä kilpailijat päässeet lähelle Calgaryssakaan. Normaalimäessä kakkonen, Tshekkoslovakian Pavel Ploc taipui Nykäselle 17 pisteellä. Suurmäessä Nykäsen voittomarginaali ennen Norjan Erik Johnsenia oli 26,1 pinnaa. Ja joukkuemäessä Nykänen juhli voittoa Suomen kanssa 8,9 pisteellä ennen Jugoslaviaa."

🤔
_________________
Olemmeko löytämässä itse itsemme? Yhdistyvätkö eri uskonnot ja tiede jo meidän aikana?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    onesimpleprinciple.com Forum Index -> Savolainen ajatus All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group